Pengikut Setia

Shaklee

Saya adalah pengedar Shaklee anda yang Sah bagi kawasan Putrajaya, Kajang, Bangi dan Kuala Lumpur. Jika anda ingin mendapatkan Supplemet Shaklee anda yang original boleh hubungi saya. Pelanggan-pelanggan saya akan mendapat konsultasi percuma dan jadual pemakanan percuma dari saya. Penghantaran seluruh Malaysia termasuk Indonesia.

Boleh layari Website Shaklee saya di https://fitmomscorner.blogspot.com


Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Sunday, May 19, 2013

Resepi Bergedil Daging



Bergedil Daging and Kentang

Kelmarin I ade buat entry pasal solid foods Alya kan. So I ada buat bergedil, bergedil ni I buat stock, mesti ada dalam fridge sebab leh buat bekal Alya kalau nak ke mana-mana. Senang ja nak buat nya. I ada refer ke  insta Nana and ada I tanya kawan-kawan macamana nak buat.

Lepas rujuk ke mereka-meraka ini, akhirnya I try buat sendiri macamana nak buatnya.

Bahan-bahan.

1. Daging dalam 200-300 gram dah siap kisar
2. Kentang 2 biji besar
3. Daun Bawang
4. Bawah Merah
5. Daun saleri/ daun sup
6. Telur

Cara-cara nak buat.

1. Potong dadu kentang dan rebus atau goreng. I goreng kentang tu with oilive oil, bukan goreng deep fry tau, goreng dgn olive oil sikit sampai keperang-perangan.
2. Rebus daging sekejap, jangan lama sangat nanti manis daging tak de.
3. Gaulkan daging and kentang tadi sampai hancur.
4. Masukkan daun bawang and daun sup.
5. Goreng bawang and gaul skali dalam daging and kentang tadi.
6. Kepal-kepal kan sehingga saiz yang di kehendaki. hehehe..
7. Masuk lam bekas and frozen.
8. Bila nak goreng, salut dengan telur, I campur kan tellur putih and telur kuning. Ada orang tak campur kan telur putih, just salut dengan telur kuning. Tak kesah kut..sebab Alya tak alergic dengan telur so ok la..
9. Goreng gareng..dan siap untuk di makan.

Bergedil ni kalau gaul dengan nasi lembik and sup ayam pun dah sedap kasi Alya. Yum yum ja la dia...hehehehe....

Selamat mencuba...

k bai...




4 comments:

  1. i suka buat begedil sebab sedap. husband pun suka mkn kentang so once a week kene masak anything yg ada kentang huhu.

    ReplyDelete
  2. Daging cincang yg cap ramly pn boleh gunakn?x penah buat.bole try :)

    ReplyDelete
  3. my hani allergik daging, so i ganti dgn ayam je. tp jarang buat. nnt nk try lah buat frozen

    ReplyDelete

Cecube Klik Sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RSS